Dancer in the dark

 

Melodram   En dramatisk form som överdriver känslan  och betonar intrig och handling på bekostnad av gestaltning (.....)

Websters Dictionary

       

Det finns en gammal historia om motorcyklisten som möter en äldre dam på en smal byväg. Den lätt panikslagna gumman håller till vänster då han håller till höger, till höger då han håller till vänster osv och aldrig tycks man komma förbi varandra, varför den så småningom alltmer irriterade mcföraren, stannar, sätter båda benen i marken, fäller upp visiret och ryter åt den stackars damen: "Stå still kärring, så jag får köra över dej!".

 

Att sammanfatta sin inställning till Lars von Triers filmer blir en liknande upplevelse för den som försöker. Hans uppenbara begåvning har det aldrig funnits någon anledning att ifrågasätta, och karlen är ju rolig. Så man kan ju inte bara ignorera honom:

TV-serien Riget stämplade honom i mina ögon som en ockult pajas.

Efter att ha sett Breaking the Waves övergick jag till att betrakta honom som en postmodern fjant och religiös posör.

Efter Idioterne avancerade han i min aktning något. Han tedde sig nu mera som en småborgerlig provokatör. 

Vad skall man då säga efter  Dancer in the dark, som vann Guldpalmen i Cannes och samtidigt buades ut av halva pubkliken? T ex att man förstår både dem som prisade och dem som buade. 

I denna film har han ånyo skiftat kläder och har valt en dräkt  från filmens barndom: melodramen, fast med musik.

Och inte nog med det - av Dogma95:s 10 puritanska reglor lyckas han denna gång bryta mot åtminstone fem-sex, ty det rör sig om en musikal, med separatproducerad musik som ej ingår i handlingen. Denna är förlagd till sextiotalets början i USA, filmad i Trollhättan  (på grund av regissörens flygskräck)  Våld och vapen förekommer mot reglorna i bild.  Vad jag minns fanns regissörens namn finns tydligt utsatt i förtexterna, fast där kan jag minnas fel. Allt  detta utgör grova brott mot dogmakonceptet.

Fast inte mig emot.

Fast handkamera använder han.

Fast upp till 100 stycken på en gång i en enda scen, t ex i en danscen på fabriksgolvet - så mycket för den puritanismen.

 

Handlingen är som klippt ur en stumfilm från 1916: Selma är en tjeckisk invandrerska på en liten industriort i staten Washington. Bor i husvagn med sin lille son hemma hos polisen Bill och hans slösaktiga fru.

Selma stansar rostfria byttor och om kvällarna repeterar hon Sound of music och knäcker extra med att montera hårnålar på pappark. Hon håller på att bli blind i någon mystisk ärftlig  ögonsjukdom och kan jobba vid pressen endast genom att lura hälsoundersökaren att hon kan se som en hök. Hela tiden döljer hon med viss framgång sitt synhandikapp - hon skulle ju förlora jobbet annars. Också sonen börjar få det lite knackigt med synen, men kan räddas om han opereras vid 13-årsåldern (?!). Så Selma måste ligga i och jobba ihop pengar till operationen medan hon ännu kan.  Hennes desperate hyresvärd stjäl hennes besparingar samma dag som hon fått sparken på grund av sitt handikapp. Då hon försöker kräva pengarna tillbaka utbryter handgemäng och hon skjuter honom halvt av misstag, halvt på den förkrossade mannens egen  begäran. Han dör, men hinner anklaga henne för rånmord dessförinnan. Pengarna hinner hon i lönndom deponera på sjukhuset där sonen skall opereras, sedan fängslas hon, döms och avrättas. Hon avstår från att säga sanningen om värden och hans förehavanden på grund av att pengarnas ursprung då skulle uppdagas och sonens operation äventyras. Av liknande skäl avstår hon från resning i målet sedan friande fakta kommit i dagen. Hon hängs enligt planerna.

Men sonen opereras. Då och då avbryts den grå verkligheten av musik och technicolorfärger. Folk börjar dansa och ser lyckliga ut.

Jävligare kan ju livet knappt bli, kan det tyckas.  Och det värsta är att allt detta sker mycket antihollywoodskt utan att några illasinnade människor tillsynes är i verket - en viss moralisk svaghet kan man dock anklaga t ex hennes mordoffer Bill för. Men hon vet ju att det var kärleken till hans fru som drev honom till det han gjorde, dvs liknande motiv som drev henne själv.  Och Selma är omgiven av goda vänner som hela tiden försöker skydda och hjälpa, men inte kan och inte får för henne.

Kvinnor som uppoffrar sig  börjar bli ett tema hos von Trier. Till skillnad från i Breaking the Waves blandar dock von Trier denna gång ej brygden med gudomliga ingripanden - helgonlegenden är här till formen, om ej till innehållet, helt sekulär. Selma är återigen en av dessa gudomligt naiva kvinnor hos Trier, vilka väcker beskyddarinstinkter hos omgivningen och publiken. Denna gång är naiviteten inte religiös -  hennes verklighetsflykt tar sig i stället uttrycket att hon på sätt och vis betraktar det amerikanska samhället och sitt liv som ett slags musical av Rogers and Hammerstein, där "ingenting verkligt farligt kan hända". I takt med att hennes syn avtar blir hennes musikaliska verklighetsflykt allt mera utrerad. Först i dödscellen  bryter den bistra verkligheten för ett tag igenom och hon inser att det inte är någon filmhängning som väntar henne. Likt Jesus i Getsemane tvekar hon på tröskeln till det yttersta offret.

 

Man beundrar originaliteten, regin och rollbesättningen hos von Trier. Vem som helst skulle inte ha kommit på att göra den musikaliskt avancerade isländska sångerskan och komponissan Björk till sin Selma - en person som kanske inte vet mer om skådespel och danssteg än t ex jag själv, men som uppenbart är en empatins atlet och som har världens största änglaleende. Och vem som helst skulle inte ha kunnat ragga upp Catherine Deneuve - som i stället kan allt vad Björk inte kan - till rollen som hennes lojala, realistiska väninna Kathy.

Det är inte scenografins eller hans skådespelares fel om man inte helt ryckes med i von Triers känslostarka film. Det har inte bara  att göra med von Triers trovärdighet som samhällskritiker, som är erkänt låg. Ty finns här ens  någon samhällskritik?  Nej, och det var säkert ej heller syftet.

Borton alla danssteg, originella kameravinklar och geniala konstgrepp och längst ner i botten på den rysansvärda och enkla historien om Selma finns i stället, precis som i Breaking the Waves det kristna urmotiv som i varje fall jag har allra svårast för - föreställningen om den slutgiltiga uppoffringen, om offret som något i sig gott. Lika litet som jag någonsin kunnat förstå eller sympatisera med folk som därtill oombedda  påståtts dö på korset för min skull (hur sympatiska de i andra sammanhang än kan vara) lika litet blir jag begeistrad över de offer som von Triers arma filmhjältinnor gång på gång får utföra.

Dvs, jag sympatiserar med den Selma som knogar och sliter för att få bot till sin son i ett samhälle där lika sjukvård åt alla inte är en självklar rättighet. Ännu mera skulle jag sympatiserat med henne om hon kämpat för att alla barn  som behövde det skulle få denna vård.  Jag sympatiserar inte med Selma när hon vägrar kamraternas hjälp och låter samhället ta livet av sig för att nå sitt mål. Och från det moment då det står klart att så kommer att ske sjunker filmen ner till  en ganska konventionell  och kletig snyftare, där det enda som skiljer den från en hollywoodmusical  av typ Sound of Music är personernas låga sociala status och att guvernören inte störtar in och benådar på slutet.

Man anar att von Triers syfte som vanligt från början varit manipulativt, och blir förstämd, men inte på det sätt som han kanske avsett.

Björk lär ha bråkat väldeliga just om filmens slut. Inte vet jag vad hon i stället hade att föreslå - men rimligen måste det ha varit något bättre. Om inte annat hade väl von Trier kunnat låta Vår herre ingripa igen, som i Breaking the Waves? Eller, ännu bättre låta hennes arbetskamrater lyckas med en fritagning för att sedan låta läkaren operera sonen  under pistolhot?

Något sådant hade han säkert kunnat komma på, med den fantasin. Fast då hade han inte varit den han är.

Vad han nu är.

  Tillbaka